Scifiworld blog

Scifi téma minden mennyiségben. Aki tálalja Bary és FarkY

Flag Counter

Friss topikok

Sci-FIWIW :)

Asimov: End of Eternity

2008.04.27. 19:50 :: FarkY

Szokatlan módon, ide kerül az új leírás.

Úgy esett, hogy sikerült hozzájutnom Isaac Asimov A Halhatatlanság Halála c. művéhez. (Ha jól tudom ez a könyv Magyarországon nem kapható, és soha nem is volt) Így most ide kaptok egy kritikát.


Hát akkor lássunk is neki a mű boncolgatásának. Higgyétek el, nagyon szeretnék szőrősszívű lenni, és sok rosszat terjeszteni róla, de egyszerűen nem lehet.
Úgy álltam hozzá, hogy tudtam Asimovot olvasok. (ez hülyén hangozhat, de aki olvasott már valaha Asimovot, tudja miről beszélek ) Hónapokkal az Alapítvány trilógia kiolvasása után (még mindig a hatása alatt vagyok) arra számítottam, ismét csillagközi barangolásban lesz részem.

Tévedtem.

Ehelyett kaptunk egy Andrew Harlan nevű férfit, aki a Halhatatlanság, vagyis egy időn kívül működő szervezet Technikusa. Magukra a technikusokra úgy tekintenek, mint szükséges rossz. Ők azok akik a különböző korokat járják, megfigyelve az adott kor jellemzőit, és jelentésikben...jelentik, min kell változtatni, és hogyan. A többi egy magasabb 'kaszt' a kalkulátorok dolga.
Na álljunk csak meg egy szóra! Hogy is van most ez? Ha a Halhatatlanságban vagyunk, mit keresnek itt olyan öregemberek, mint Twissel főkalkulátor?
Nos, a Halhatatlanság mindössze egy jól csngő név, nem több. Bár az időn kívül létezik, az emberi szervezet bizony itt is öregszik, vagyis tellik a 'bioidő'. Nah de akkor lássuk mi is történik, miután a Kalkulátorok megkaják ezeket a jelentéseket. Természetesen töviről hegyire átvizsgálják, saját maguk, és a kibernetikus agy nevű számítógép. És ha mindent rendben találnak, be is következik az a (szerintem cseppet sem etikus, de mindenki ítélje meg maga) amit Valóságváltoztatásnak neveznek.

Még nem világos? Akkor itt egy példa:

Buga Jakab vizsga előtti este egész nap tanul, másnap csillagos ötösre felel, ezért tíz évvel később felfedezi a tér-idő manipuláló tökmagot. Ez viszont ötven év múlva világméretű háborúhoz vezet. Ekkor jön a valóságváltoztatás. Buga Jakab vizsga előtti este bulizni megy, ahol jól leissza magát, talán felszed egy-két pipit is. Lényeg hogy másnap elkésik, és meghúzzák. Ez annyira letöri, ohgy felhagy a tökmag evéssel, és soha nem fejleszti ki ezt a technikát. Ergo elmarad egy háború. Ugye milyen egyszerű?

De mivan akkor, ha a Halhatatlanok közé keveredik, egy egyszerű halandó, ráadásul egy nő? Természetesen katasztrófa (hopp elfelejtettem említeni, hogy halhatatlan csak férfi lehet)
Egy nap bekövetkezik ez a borzalom. Egy rendkívül csinos nő kerül be a halhatatlanságba. Név szerint Noys Lambert. A gondok ott kezdődnek, hogy a mi jó öreg Harlan technikusunk beleszeret a nőbe, és mint ahogy az lenni szokott, teljesen elveszti  a fejét. A nő időotthonát (azt a századot ahonnan származik) hamarosan valóságváltoztatás éri, ami kihat a létezésére, a lehető legrosszabb módon, sosem létezetté válik (értitek már miért nem tartom etikusnak?) Harlan ekkor rádöbben, hogy idáig mit művelt. Most hogy személyes az ügy, már érzi, amit tett az rossz. Így magánakcióba kezd, melynek célja, a Halhatatlanság Halála.

Még annyit megemlítek, a könyv kapcsolatban áll az Alapítvány trilógával, habár inkább amolyan távoli unokatestvérnek tekinthető. A történet érdekes, izgalmas. Az időparadoxonokon való rágódás pedig álmatlan éjszakákat és fejfájást ígér :)

Szólj hozzá!

Címkék: asimov isaac halála end halhatatlanság eternity

A bejegyzés trackback címe:

https://scifiworld.blog.hu/api/trackback/id/tr49444570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása